Hoe je goede voornemens tóch niet mislukken!

 

Afvallen, sporten, gezonder eten. Waren dat jouw goede voornemens voor 2017? Of meer tijd voor stille tijd, investeren in je huwelijk, 20 boeken lezen? Het kan ook zijn dat je goede voornemens waren: geduldiger zijn tegen de kinderen, vroeger opstaan ’s morgens en zorgen voor je oude buurvrouw. We zijn 25 dagen verder in het nieuwe jaar. Hoe gaat het met je goede voornemens?

Eind december kon je hier lezen over het moeder-functioneringsgesprek, een jaar-evaluatie met jezelf waarbij je doelen stelde voor het nieuwe jaar. Daarna las je hier over het maken van een concreet plan om die doelen te behalen.

Na 3,5 week 2017 is het tijd om het eerlijk onder ogen te zien. Hoeveel hebben we gedaan met onze goede voornemens? Ben je er vandaag of gisteren bewust mee bezig geweest? Of hoop je er op dat ergens dit jaar je doel zichzelf behaalt? Dat je in december verrast een vinkje kan zetten bij je goede voornemens terwijl je er geen moeite voor hebt gedaan?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je iets cadeau krijgt, maar meestal is deze aanpak niet de meest effectieve om je doelen te behalen. Je doelen behaal je niet per ongeluk. En het is gemakkelijk om te verzanden in dingen die wel urgent zijn, maar niet echt belangrijk. Herzie in deze 4e week je doelen en prioriteiten weer eens, mama!

90-dagen-doelen

Doelen?? Jij denkt misschien: “ik heb mijn handen vol met zorgen voor kleintjes & een huishouden dat gerund moet worden! Ik ben al blij als iedereen de hele dag door voorzien is van voedsel en ik de was een beetje bijgewerkt heb!” Als je dat voor elkaar gekregen hebt dan héb je ook heel wat gepresteerd. Misschien is het je doel om de was bijgewerkt te houden en dan heb je dat doel dus behaald (thumb up!). Misschien zijn er andere dingen waar je graag aan zou willen werken, maar waar je de tijd, aandacht of energie niet voor vindt. Denk maar aan gezond(er) eten, een logeerkamer inrichten op zolder of wil je graag iets betekenen voor je naaste in de buurt. Had je zo’n goed voornemen maar zie je inmiddels niet voor je hoe je dat ooit moet behalen?

Maak er een 90-dagen doel van. “Een logeerkamer inrichten op zolder” lijkt nogal een onbereikbaar doel als het daar nu vol staat met met dozen en spullen die uitgezocht moeten worden, je zolder ook als opslagplaats dient voor familieleden en vrienden, het dakraam lekt en er een schimmelgeur hangt. Logisch dat je niet weet waar je moet beginnen!

Iets veranderen of bereiken

Als je graag wil dat die logeerkamer er aan het eind van het jaar tóch is, bedenk je dan even waarom je dat graag wil. Heb je eigenlijk nooit een logeerkamer nodig? Dan is het ook moeilijk om jezelf te motiveren voor zo’n klus. Zou je geregeld wensen dat je een logeerkamer had omdat je zusje dan niet bij je dochter op de kamer hoeft te slapen, omdat je je schoonouders graag uit wil nodigen voor de kerstdagen, of omdat je nadenkt over weekend-pleegzorg? Dan heb je een goede reden om er aan te beginnen.

Om die grote klus beter behapbaar te maken gaan we hem opdelen in vieren. Er gaan 4 keer 90 dagen in een jaar en aan het einde van het jaar wil je je doel behaald hebben. Daarna maak je bij elk 90-dagen-doel een lijst met acties die je moet ondernemen om het doel te behalen. Om bij de logeerkamer te blijven zouden je doelen er zo uit kunnen zien:

 1. Dag 90: De zolderkamer is leeg.
  • Alle familie en vrienden mailen / appen / bellen dat ze hun spullen uiterlijk 1 maart moeten komen ophalen omdat we de ruimte nodig hebben. Is het dan niet weg dan gaat het naar het goede doel 😉
  • Dozen met schoolspullen en herinneringen van vroeger leegmaken op bed. Eén doos gebruiken om spullen in te stoppen die ik echt wil bewaren, al het andere weg doen. Hoe vaak heb je de afgelopen jaren plezier gehad van je rekenschriften van groep 4? Precies.
  • Oude meubels weggeven of op Marktplaats zetten. Als het op 1 april niet is verkocht gaat het naar de kringloopwinkel.
  • Alle overige spullen: zo veel mogelijk weg geven en weg doen zodat wat je overhoudt in de kasten / achter schotten / op de vliering past en je ook nog ruimte overhoudt voor wat je in de komende jaren wil bewaren.
  • Vochtvreters neerzetten en goed ventileren
 2. Dag 180: Grote klussen zijn gedaan
  • Het lekkende dakraam laten repareren of vervangen
  • Electra / stopcontacten bijmaken indien nodig
  • Wasmachine verplaatsen
  • Lijst maken van overige klussen en deze een voor een uitvoeren
 3. Dag 270: De zolderkamer is opgeknapt
  • Verf kopen, schuren en verven van deuren en kozijnen
  • Behangen
  • Laminaat uitzoeken en (laten) leggen
  • Gordijnen uitzoeken / (laten) maken / en ophangen
 4. Dag 360: De logeerkamer is gezellig ingericht en klaar
  • Meubels opzoeken (Marktplaats!)
  • Accessoires uitzoeken zoals beddengoed, gezellige kussens, schemerlamp, vloerkleed

Zo! Van zo’n lijstje krijg ík zin om aan de slag te gaan!

Iets nieuws leren

Maar wat als je goede voornemen nou niet het die zolderkamer was maar bijvoorbeeld: leren gitaar spelen? Wat heb je dan aan 90-dagen-doelen? Dit bijvoorbeeld:

 1. Dag 90: ik kan 3 kinderliedjes spelen met basisakkoorden
  • kies een liedbundel waar je uiteindelijk uit wil kunnen spelen
  • zoek op internet info over zelf leren gitaar spelen en kijk een paar filmpjes met uitleg over akkoorden
  • 3 liedjes uitzoeken waar ca. 4-5 (basis)akkoorden in zitten uit een liedjesboek / van internet
  • 5 x per week 10 minuten oefenen op de akkoorden en de liedjes
  • 1 avond in de week 30 minuten oefenen
 2. Dag 180: ik kan 3 eenvoudige christelijke liederen spelen
  • 3 liederen uitzoeken met een ca. 4 nieuwe akkoorden
  • 5 x per week 10 minuten oefenen
  • 1 avond in de week 30 minuten oefenen
 3. Dag 270: ik kan zingen van eenvoudige liedjes begeleiden
  • aantal geleerde akkoorden uitbreiden
  • 1 keer per week 30 minuten oefenen met begeleiden van samen zingen
  • 5 x per week even oefenen op 2 moeilijke liederen met nieuwe akkoorden
  • Twee keer afspreken met een vriendin die goed gitaar speelt om feedback te vragen en samen te oefenen
 4. Dag 360: ik kan alles spelen uit de liedbundel van mijn keuze
  • 5 x per week oefenen: steeds 2 nieuwe liederen spelen uit de liedbundel
  • 1 keer per week 30 minuten begeleiden van samen zingen
  • Twee keer afspreken met een vriendin die goed gitaar speelt om feedback te vragen en samen te oefenen
  • Lied gevonden dat nog niet goed gaat? Opschrijven en elke dag even oefenen tot het lukt.

Zó bereik je je 90-dagen-doelen

 1. Bespreek ze met je man, natuurlijk. Je zal niet alleen zijn praktische hulp nodig hebben (denk aan dat lekkende dakraam), maar het is heel fijn als je man je kan aanmoedigen en je kan vragen: “ga je die deadline halen?”
 2. Schrijf de einddata van elke 90 dagen in je agenda
 3. Werk elke week minimaal 1 keer aan je doel. Plan het in.
 4. Als het je helpt: maak je einddoel zichtbaar. Hang een plaatje van een gezellige logeerkamer op je prikbord. Download een mooi gitaarliedje op je telefoon. Dát wil je graag.
 5. Werk niet aan te veel doelen tegelijk. Als je aan meerdere doelen tegelijk werkt, zorg er dan voor dat het verschillende doelen zijn. De logeerkamer en gitaar leren spelen kan wel samen. De logeerkamer en de schuur opruimen liever niet.
 6. Schrijf de acties bij je 90-dagen-doelen uit. Leg of hang ze op een zichtbare plek. Ik maakte een mooie printable voor mezelf. Wil jij die ook? Laat hieronder je mailadres achter en je krijgt ze toegestuurd!

 

Maak je doelen concreet! Download hier de printables:
Wij houden niet van spam en delen uw gegevens niet met anderen

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest0Share on Facebook2Tweet about this on Twitter

2 comments

 1. Marijke says:

  Mooie praktische blog, Elise. Een goed idee om grote projecten in behapbare stukken te verdelen. Zo blijft het overzichtelijk en is er grote(re) kans op succes.
  Niet alleen in je huishouden kun je op deze manier werken, maar ook op het gebied van geloof: bijvoorbeeld in één jaar de Bijbel doorlezen aan de hand van het schema van Matthew Henry (4 hoofdstukken per dag: ochtend, middag, avond en voor de nacht) of iedere dag een paar bladzijden uit de Institutie of de Redelijke Godsdienst. Dikke pillen, maar die zoveel onderwijs bevatten.

Geef een reactie