Advent thuis: uitzien en verwachten

 

advent

 

Uitzien naar de komst van Christus? Is Hij niet al ruim 2000 jaar geleden gekomen? Ja! En wat een voorrecht om daar elk jaar in de adventstijd bij stil te mogen staan én met elkaar en de kinderen te spreken over de komst van Christus in ons hart.

De afgelopen jaren maakte ik een adventskalender om elke dag een stukje te kunnen lezen en een korte verwerking te doen en daarmee toe te leven naar het kerstfeest. Ook dit jaar stond de adventskalender klaar. Helaas zijn we sinds eind november allemaal om beurten ziek en daardoor is het nog niet goed gelukt om de adventskalender structureel te gebruiken. Wel oefenen we elke dag met de kinderen de kerstprogramma’s voor school en de kerk. En zo is dit weer eens een lesje loslaten voor mij. Huisgodsdienst, geloofsopvoeding, het staat of valt niet met mijn mooie vooropgezette creatieve plannen en ideeën. Het gaat erom dat de Bijbel open gaat en dat we met de kinderen iets delen van ons eigen uitzien naar de komst van de Messias in ons hart en in ons huis.

Een tijdje geleden kwam ik een project tegen met de naam “ABC van het geloof”, met een versie voor jongeren en een versie voor kinderen. Mij doet de titel denken aan het bijzonder goede boek “het ABC des geloofs” van Comrie, maar op de website van het project wordt dit boek niet genoemd. Op de website worden kernwoorden uit de Bijbel en het gereformeerde belijden uitgelegd voor kinderen. Voorbeelden hiervan zijn geloof, doop, Christus, hel, verzoening, hemel en Gods naam. Ik vind het mooi dat in de uitleg  van deze kernwoorden “moeilijke” termen en begrippen die kinderen in de kerk horen niet gemeden worden, maar juist gebruikt worden en uitgelegd. Bij elk kernwoord is een verklarend filmpje gemaakt en is er een bijbelrooster voor 7 dagen, bijpassende psalmen, de Heidelberger Catechismus en een verwerking voor kinderen. Heel bruikbaar voor huisgodsdienst in het gezin!

Op de website staan nu nog niet zo veel onderwerpen, maar 1 er van is wel heel passend in deze adventstijd. Het gaat over de betekenis van de naam Christus en Zijn komst naar de aarde. Christus betekent Gezalfde, maar wat betekent dat voor ons?

 

Het filmpje, de tekst, het bijbelrooster, de verwerking, etc. kan je vinden op de website van het ABC voor kinderen.

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest0Share on Facebook1Tweet about this on Twitter

Geef een reactie