Hoe je prioriteiten stelt in je leven

prioriteiten-stellen-als-moeder-elkedagnieuw

Een docent stond eens voor een collegezaal en liet een glazen pot met grote stenen aan zijn studenten zien. Hij vroeg: “Is deze pot vol?” Ze waren het er allemaal over eens dat de pot vol was. Toen pakte hij een zak vol kleine kiezels en liet ze bij de stenen in de pot rollen. Hij schudde wat met de pot en opnieuw vroeg hij: “Is deze pot vol?” En weer waren alle studenten het er over eens dat de pot vol was. Tenslotte pakte hij een zak zand die hij liet leeglopen in de pot. Het zand kwam in de lege ruimtes tussen de stenen en kiezels terecht. Toen de zak met zand bijna leeg was stroomde de pot over.  “Pas nu”, zei de docent, “is de pot echt vol”. De docent stelde zijn klas een belangrijke vraag: “Stel je voor dat ik was begonnen met het zand en daarna de kiezels… Zou er dan nog ruimte zijn geweest voor de grote stenen?”

We kunnen niet alles, weet je nog? En we gaan proberen vaker “nee” te zeggen tegen onszelf. Maar welke dingen zijn het nu waard om JA tegen te zeggen? Wat zijn de prioriteiten in ons leven?

Jouw leven en tijd

Als we ons leven voorstellen als een pot vol stenen is de vergelijking duidelijk. We moeten ervoor zorgen dat de belangrijkste dingen in ons leven een plek krijgen, anders zal de pot zich vullen met de kleine, onbelangrijke dingen en is er geen tijd meer over voor wat echt belangrijk is. Herkennen we dat niet allemaal?

Ik heb iets ontdekt wat kan helpen om juist die dingen te doen die je het meest belangrijk vindt. Ze opschrijven. Zo simpel als twee woorden, een stuk papier en een pen. Denk er eens over na welke dingen voor jou het meest belangrijk zijn. Niet de dingen waar je nu de meeste tijd aan besteed. Maar wat je het meest belangrijk vindt in je leven. Dat zijn je stenen. Om het makkelijker te maken print je de pot die je hier onder ziet staan. Teken er stenen, kiezels en zand in en schrijf erin wat die voor jou betekenen.

lege-pot

 

Zand, kiezels, stenen

Het is heel verleidelijk om je leven te vullen met “zand”. Dingen die niet belangrijk voor je zijn, vaak ook niet nuttig, maar die wel prettig zijn en makkelijk. (Voor mij: blogs, nieuws en soms social media. Allemaal via mijn telefoon.)

Kiezels kan je zien als die dingen die wel moeten gebeuren in je leven maar die je niet het meest belangrijk vindt. Hier moet je wel tijd aan besteden, maar zorg ervoor dat je dagen niet vol zijn met kiezels. Dit zijn taken die elke dag terugkomen. Of juist adhoc dingen. (Ik denk aan: de was, schoonmaken in huis, onkruid wieden, regeldingen met de tandarts of de belastingdienst).

Stenen zijn die dingen die het meest belangrijk zijn in je leven maar meestal niet urgent. Als je ze niet doet, gaat er niet direct iets mis. Als je ze wel doet, wordt je er wel gelukkig van of is dat goed voor jezelf en anderen. (Denk aan: even bij je dochter in bed kruipen voor het slapen gaan, met je man een boek over het huwelijk bespreken dat je allebei gelezen hebt, een bijbelstudie lezen of een preek luisteren).

 

Prioriteitenlijstje

Als je alle stenen en kiezels in je pot bekijkt, ontdek je misschien een patroon. Probeer nu aan de hand van die dingen die je terugziet op je stenen en kiezels eens een lijstje te maken. Welke dingen in je leven verdienen de meeste aandacht? En in welke volgorde? Dit lijstje is heel persoonlijk. Jouw prioriteiten kan je niet kopiëren van je zus of vriendin. Dit lijstje kan je dus echt alleen voor jezelf maken.

prioriteitenlijstje-voor-mamas-elkedagnieuw

Wat doe je met het zand in je pot?

Maak duidelijk voor jezelf welke dingen het meest belangrijk voor je zijn. Zorg ervoor dat je deze prioriteiten het grootste deel van je tijd en aandacht geeft! Het zand dat overblijft, de dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn, blijven over. Beslis zelf hoeveel tijd je wilt opvullen met zand. Het zijn juist die dingen die gemakkelijk heel veel tijd van ons krijgen. Omdat ze leuk zijn, of makkelijk. Maar probeer er niet te veel tijd aan te besteden. Want onze stenen en óók de kiezels verdienen meer tijd en aandacht!

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest1Share on Facebook0Tweet about this on Twitter

Geef een reactie