Kinderkunst (3)

Het is zomervakantie! Zeeën van tijd voor vrij spelen, ontdekken, creatief bezig zijn, alle zintuigen aanspreken. In de zomervakantie plaats ik elke week een creatief project met kinderen: kinderkunst.

kinderkunst klei en natuurlijke materialen

Kinderkunst deel 1 Voetverven
Kinderkunst deel 2 Verven met zout

 

Verwachtingen

Het grappige van kinderkunst is dat het proces vaak totaal anders verloopt dan ik als volwassene in mijn hoofd heb. Klei! Natuurlijke materialen! Ik vind dat ik een heel duurzaam / eco / verantwoorde activiteit heb bedacht. Maar wat schetst mijn verbazing…

Beide dames gaan enthousiast aan de slag. Klei kneden is een fantastische sensorische belevenis voor kinderen. Het idee is helder en in rap tempo bouwen ze allebei van klei en takjes een boompje. Het is even knutselen om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen. Hier en daar wordt met behulp van een dotje klei een enkele dennenappel of  een blaadje aan een takje gemaakt. Uiterste concentratie ontstaat daarna pas. Het zijn en blijven meiden. De doos met glitters, strass en bloemetjes wordt erbij gehaald en de ogen gaan glimmen. Met grote passie worden de zo verantwoorde bomen omgetoverd tot sprookjesachtige kunstwerken. En gelijk hebben ze! Zijn ze niet geweldig leuk geworden?

Je hebt nodig:
  • Klei (een broodje bruine klei, die aan de lucht droogt)
  • Takjes, blaadjes, dennenappels, kastanjes, bloemen, afhankelijk van het seizoen en wat er te vinden is buiten.
  • Knutsel / decoratieprulletjes

 

Belangrijk bij deze activiteit is om zo min mogelijk opdrachten te geven. Ik vind het leuk om te werken met een  “invitation to play”: een schaal waarop je de materialen klaar zet. Kijk gewoon eens wat de kinderen gaan doen. Fantasie en creativiteit wordt zo veel meer gestimuleerd dan wanneer je een opdracht geeft (“maak een boom”).

Als je ziet dat je kind niet zo goed meer weet hoe hij verder kan gaan, kan je hem helpen door vragen te stellen of jouw interpretatie te geven (“hé wat een prachtige boom wordt dat. Gebruik je expres allemaal dezelfde blaadjes?”)

Ik ben benieuwd! Ben jij ook wel eens verrast door een creatie van je kind die heel anders werd dan jij bedacht had?

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest2Share on Facebook0Tweet about this on Twitter

Geef een reactie