Huisgodsdienst thema: het leven van David

serie het leven van David

Wij zijn in ons gezin begonnen met een nieuw thema voor de huisgodsdienst: het leven van David. We lezen ’s avonds aan tafel de Bijbel van begin tot eind door en zijn al een tijdje aan het lezen in het boek Samuël. Pas nu viel bij mij het kwartje dat er ook voor onze kinderen zoveel te leren is uit het leven van David. Daarom beginnen we aan een uitgebreide serie over het leven van David.

We hopen hier zeker 10 weken mee bezig te zijn.  Ik zal steeds de materialen die wij gebruiken plaatsen zodat je ze zelf kunt downloaden, mocht je deze serie in je eigen gezin willen doen.

De planning ziet er zo uit (maar dat kan gaandeweg veranderen).

Week 1: David de schaapherder & aan het hof van koning Saul
Week 2: David & Goliath
Week 3: David en Jonathan & Davids vlucht voor Saul
Week 4: David wordt koning & Mefiboseth
Week 5: De zonde met Bathséba
Week 6: David & Absalom
Week 7: Davids koningschap & danklied. David sterft.
Week 8: Salomo wordt koning.
Week 9: Salomo’s wijsheid
Week 10: De bouw & inwijding van de tempel

Waarom zo lang bezig zijn met het leven van David (en zijn zoon Salomo)?

Omdat uit deze geschiedenis zo duidelijk blijkt hoe Gods weg met een mens kan zijn. Het leven van David, een eenvoudige schaapherder, gaat over bergen en door dalen, langs vreugde en verdriet, geloof en ongeloof. Hij zondigt en zingt psalmen, wordt gezegend en gestraft en was ondanks alles een “man naar Gods hart”. Hoewel David een dappere held was en vol geloof, leren we uit zijn leven vooral over de genade die er is voor zondaren.

 

Nog even een dingetje: wat bedoel je nu precies met “huisgodsdienst” en wanneer doe je dat?

Huisgodsdienst is samen als gezin bezig zijn rond de Bijbel. Dat kan rond een geschiedenis (zoals het leven van David) of rond een ander thema. We bijvoorbeeld wel eens gewerkt over de brede en de smalle weg, over de 10 geboden en over het thema “dankbaar en tevreden zijn”. Steeds zoeken we naar wat de Heere in Zijn Woord tot ons te zeggen heeft en wat dat betekent voor ons hart en leven.

Op zondagmiddag proberen wij een moment te nemen om wat uitgebreider stil te staan bij een (nieuw) thema. We leren daarbij meestal een nieuwe bijbeltekst of een nieuwe psalm of lied. Elke dag van de week die daarop volgt oefenen we de tekst en de psalm. We lezen de geschiedenis meerdere keren (zo mogelijk) uit verschillende kinderbijbels of we lezen verschillende tekstgedeelten die met het thema te maken hebben en praten daar over. Voor onze jonge kinderen is herhaling belangrijk.

Klinkt een beetje perfect… Dat lukt mij vast niet.

Wij zijn niet perfect, sterker nog, we komen in de geloofsopvoeding van onze kinderen heel veel tekort. We zijn vaak kort of ongeduldig. Niet elk thema blijkt goed te landen bij onze kinderen. Soms is het te moeilijk, soms hebben ze gewoon geen zin, vaak neem ik te weinig tijd om het voor te bereiden en soms hebben we op zondagmiddag gewoon geen zin of tijd om bij een open Bijbel stil te staan. Onze belofte bij de doop van onze kinderen en de verantwoordelijkheid die we hierin van God gekregen hebben maakt echter dat we, al strompelend, blijven gaan. Met het gebed of de Heere Zelf zich aan onze kinderen wil laten zien.

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter

2 comments

Geef een reactie