Veiligheid: deze 7 dingen kunnen het leven van je kind redden!

Het is vakantie! Tijd om heel veel buiten te spelen. Of kinderen nu buiten spelen in de speeltuin vlakbij huis, aan het strand, in een park of op de camping, je kunt ze niet elk ogenblik in het oog houden. Een stukje loslaten, dat vind ik lastig. Om onze kinderen zoveel mogelijk vrijheid én veiligheid te geven, leerden we hen deze veiligheidsprincipes.

Veiligheid - deze 7 dingen kunnen het leven van je kind redden - Elkedagnieuw.nl

Je hoort het jezelf misschien vaak tegen je kids zeggen: “niet met vreemde mensen mee gaan hè?” Onderstaand filmpje laat zien dat dát niet genoeg is.

Dit is een Amerikaans experiment, maar hier vind je een filmpje waar dit in Nederland herhaald wordt… Met hetzelfde resultaat! Schokkend, want kan je je kind dan helemaal niet meer buiten laten spelen? Of moet je er zelf altijd bij zijn?

Wat wij onze kinderen leren over veiligheid:

Eerst vragen
Als iemand aan je vraagt om mee te gaan zeg je altijd: “dat ga ik eerst even aan mama vragen”. Alleen deze zin aanleren is niet genoeg. We oefenden dit in rollenspellen met allerlei verschillende situaties. Van: “ik heb thuis lollies, lust je er ook één?” tot “zou je me even willen helpen?” en “kom ik weet een verrassing voor je mama”. Door steeds verschillende situaties in een rollenspel te spelen gaat het kind dit herkennen. We blijven dit rollenspel regelmatig herhalen.

Schreeuwen
Als iemand je vastpakt of mee wil nemen ga je schreeuwen: “ik ken jou niet, ik wil naar mama!” Wie heeft nog nooit een worstelend kind in de armen van zijn vader gezien en geglimlacht? Het kind moet dus duidelijk maken dat het wordt vastgehouden door iemand die ze niet kent. Alleen “help” is daarvoor niet genoeg.

Niet netjes zijn
Als je bang bent voor iemand hoef je niet aardig te zijn. Ga naar mama of papa zo snel je kan. Als je wordt vastgehouden mag je behalve schreeuwen ook slaan, schoppen, krabben, etc. Onze dochter vroeg pas ineens vanuit het niets: “mama, als iemand je mee wil nemen, mag je dan ook bijten?” Ja lieve schat, wat goed dat je daar aan denkt!

Gelukkig komt ontvoering of aanranding niet zo vaak voor. Maar wat nu als je kind jou kwijt is op een drukke plek? Dit leerden wij onze meiden.

 

Blijf staan
Blijf staan waar je staat. Loop niet weg om papa en mama te gaan zoeken, wij zoeken jou.

Hulp vragen
Als je al lang staat te wachten, ga dan hulp vragen. Alleen aan deze mensen mag je hulp vragen:

  • Iemand achter de kassa (in een winkel, strandtent, ijscokar, etc.)
  • Een mama met kinderen
  • Iemand in een uniform, bijvoorbeeld een politieagent

Eigen telefoonnummer
Leer je kind zo jong mogelijk zijn naam, adres en jouw telefoonnummer. Herhaal dit regelmatig zodat ze dit niet vergeten.

Bidden
Ben je bang? Bidden mag altijd. De Heere ziet je, waar je ook bent en Hij zal voor je zorgen.

Ik vind het handig om deze principes regelmatig te herhalen terwijl we in de auto zitten. Ik heb dan vaak hun aandacht omdat ze vast zitten en geen kant op kunnen :-).

 

Heb jij aanvullingen? Hoe leer jij je kind over veiligheid?

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest1Share on Facebook0Tweet about this on Twitter

Geef een reactie