Opvoeden tot zelfstandigheid

Dat lijkt me nou zo leuk. Tegen je 7-jarige dochter kunnen zeggen: jij mag vandaag de wc schoonmaken. En je zoon van 10 zijn eigen knopen te kunnen laten aanzetten als die alwéér van zijn jas af zijn. Het klinkt als een mooi sprookje, maar het kan!

Ik bewaarde lang geleden een overzichtje van vaardigheden die een kind moet leren om op zijn 18e zelfstandig te kunnen zijn. Zo ging het niet bij ons thuis :-). Mijn moeder is een huishoudwonder en kan heerlijk koken. Ik, daarentegen, moest het allemaal nog leren toen ik getrouwd was… Aardappels koken? Geen idee hoe lang dat moest.

Ik heb de lijst een beetje aangepast (ik vind het nou niet echt nodig dat onze kinderen 6 salades kunnen maken op hun 10e) en ga eens proberen wat actiever aan de slag te gaan met het aanleren van vaardigheden. Eentje mist er trouwens nog in de lijst. Onze 3-jarige vindt het namelijk geweldig om koffie te zetten. Water gieten, schepjes tellen, ze kan het echt helemaal zelf.

 

opvoeden-tot-zelfstandigheid-1opvoeden-tot-zelfstandigheid-2

 

Wil je de lijst als pdf ontvangen? Vul dan hieronder even je gegevens in. Je krijgt hem dan per mail toegestuurd.

 

[amoforms id=”5″]

 

Heb jij een kind dat al jong leert huishouden?
Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest4Share on Facebook0Tweet about this on Twitter

3 comments

  1. jacoline van der Weerd says:

    Graag ontvang ik de lijst van opvoeden tot zelfstandigheid in een pdf bestand.

    Prachtige inspirerende blogs schrijf je!
    Ik lees ze graag.

Geef een reactie