Drie lessen die we leren van de kerk in China

Met China hebben wij een linkje. Ik woonde er een jaar, inmiddels ruim 10 jaar geleden. We reisden er diverse keren rond en leerden elkaar daar kennen. De geschiedenis van de kerk in China is aangrijpend en intrigerend. Drie dingen die we kunnen leren van de kerk in China.

 

bamboe

 

1. De kerk is net als bamboe

De kerk in China is de afgelopen decennia explosief gegroeid. Tegen alle vervolging en ieders verwachting in kwamen vele duizenden in aanraking met het Woord van God. Een wonder! Een oude huiskerkleider verwoordde het zo: de kerk is net als bamboe. Als je het kapt dan groeit het des te harder weer op. God waakt Zelf over Zijn kerk. In zware tijden van vervolging werd de kerk niet uitgeroeid.

 

2. Huisgodsdienst is essentieel voor geloofsoverdracht naar de volgende generatie.

Hoe kan het dan dat de kinderen van deze nieuwe generatie christenen, nu ze puber en jongvolwassen zijn, massaal afhaken van de kerk en het geloof vaarwel zeggen? Ze mochten niet mee naar de kerk (verboden onder de 18 jaar), ze konden niet naar een christelijke school en, het belangrijkste, hun ouders hadden geen idee hoe ze hun kind christelijk moesten opvoeden. Ze hadden dit zelf nooit geleerd en nu verdwijnt de hele tweede generatie uit de kerk.

Laten wij onze taak als geloofsopvoeder soms te veel over aan de kerk en de school. De Bijbel is heel duidelijk over onze rol als ouders:

  • Deut. 6:7 U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat. 
  • Jesaja 38: 19b De vader zal zijn kinderen met Uw waarheid bekendmaken.
  • Psalm 78:4 Wij zullen ze niet verbergen voor hun kinderen, maar aan de volgende generatie de loffelijke daden van de HEERE vertellen, Zijn kracht en Zijn wonderen, die Hij gedaan heeft.

 

3. Onvoorstelbare groei

We hoeven niet te verlangen naar vervolging. Laten we God danken voor de vrijheid die Hij ons in Nederland geeft. In China groeit de kerk al decennia lang met 7% per jaar, ook nu de vrijheid groter is en de (kerk)deuren steeds verder open gaan. Ik ben niet op de hoogte van de ledenaantallen van de verschillende kerken in Nederland, maar ik ga ervan uit dat wij van een constante groei van 7% slechts kunnen dromen bidden.

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someonePin on Pinterest0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter

Geef een reactie