20 ideeën voor je huwelijk – lowbudget en oppasvrij

‘Wie heeft dit eigenlijk verzonnen? Hoe kan iemand dit nu leuk vinden? Ik stap nooit meer op die fiets!’ Met een gezicht op onweer waarover zweetdruppeltjes naar beneden gleden vanonder mijn fietshelm stond ik met mijn mountainbike in de hand in de modder. Het was een warme dag, maar de bosgrond was doorweekt door nachtelijke buien. 

Ik had weer eens geconcludeerd dat de afdalingen veel te snel gaan voor alle moeite die het kost om op een fiets naar boven te zwoegen en nu was ik tot overmaat van ramp onderaan zo’n heuveltje in een modderpoel gestrand. Ik zat van top tot teen onder de bruine spetters en mijn voeten en wielen zakten steeds dieper weg in de modder. Dit was gewoon niet voor mij weggelegd! Manlief had inmiddels ook in de gaten dat ik niet meer achter hem aan kwam en was omgekeerd om me op te zoeken. Hij praatte als Brugman en even later zat ik dan toch weer op het zadel met het voornemen om er maar het beste van te maken.

Een man met een hobby

Ik trouwde met een man van wie zijn fiets zijn beste vriend was. En omdat ik graag op zaterdagochtend bij hem wilde zijn vroeg ik hem er ook een voor mij te kopen. Hoewel het dus niet meteen mijn eigen liefhebberij werd vond ik het toch jammer dat er aan het einde van mijn eerste zwangerschap een eind kwam aan die gezamenlijke ritjes. Maar zo gaat dat, als je kinderen krijgt. Want oppas regelen om samen te gaan mountainbiken, dat kwam er niet van.

Langer of korter geleden trouwde je met de liefde van je leven. Waar is je relatie van toen gebleven? Je had het gevoel dat je samen alles aan zou kunnen. Deel je nu nog wel alles met elkaar? Je kon praten tot diep in de nacht. Heb je elkaar nu nog wel iets te zeggen?

Omdat wij dit probleem ook tegenkwamen proberen we inmiddels al heel lang één avond in de week vrij te houden om echt even tijd voor elkaar te maken. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms wordt de planning van de week omgegooid vanwege onverwachtse gebeurtenissen, en schiet er gewoon geen avond meer over. Soms willen we allebei nog ‘éven wat afmaken’, en is de avond bijna om voor we het doorhebben. En soms zitten we naast elkaar op de bank, zijn we moe en hebben we elkaar gewoon even niet zoveel te zeggen. En dan zitten we nu nog in de ‘luxepositie’ dat onze kinderen nog klein zijn en ’s avonds lekker op tijd naar bed gaan. Het zou juist nu moeten kunnen.

Omdat we die ene avond wel heel belangrijk vinden, hebben we een lijst gemaakt van dingen die we zouden kunnen doen. Misschien heb jij er ook iets aan.

20 ideeën voor een gezellige avond samen (lowbudget en oppasvrij)

 1. Eet vroeg (friet ofzo) met de kinderen en kook daarna samen een gezellig dinertje
 2. Schaf een leuk vragenspel aan om elkaar nog beter te leren kennen, bijvoorbeeld Kaarten op tafel, Droom in uitvoering, of de Kletspot. Er is ook een leuk boekje van Gary Chapman met 101 vragen voor stellen: Vraag maar raak.
 3. Lees samen een boek over een onderwerp dat je bezighoudt. Elke week 1 of 2 hoofdstukken. Of lees om de beurt voor :-).
 4. Spelletjes en puzzels doen het bij ons niet goed, maar bij jou misschien wel 😉
 5. Pak samen een projectje in huis of in de tuin aan dat al lang ligt te wachten… (alleen doen als jouw man kan werken en praten tegelijk)
 6. Doe alsof je vrienden op de koffie krijgt in plaats van je eigen eega en bak wat lekkers of maak lekkere hapjes voor bij de borrel
 7. Spreek af dat je allebei een keer een invulling voor de komende samen-avonden verzint en laat je verrassen (en verras hem)
 8. Doe samen een Bijbelstudie
 9. Geef elkaar les in iets wat de ander niet kan of weet (een muziekinstrument bijvoorbeeld, of geef ‘les’ over een interessant onderwerp uit je vakgebied of over een boek dat je hebt gelezen)
 10. Zoek oude foto’s op en geniet. Zowel foto’s uit je verkeringsperiode of je eigen babyfoto’s… het is echt wel eens leuk om te zien. En hoe vaak bekijken jullie dat (dure) trouwalbum?
 11. Bekijk samen video’s met getuigenissen van vervolgde christen. Vraag elkaar: hoe zouden wij reageren als er geloofsvervolging was?
 12. Of je nu een instrument speelt of niet, het is écht mooi om samen te zingen. Wij gebruiken nog wel eens Youtube om mee te zingen (daar kan je zelfs de 150 psalmen vinden)
 13. Maak met speelgoed een leuk verrassingseffect voor je kinderen. ‘Wat hebben de knuffels (of de boerderijdieren / cars auto’s / poppekinderen / barbies, of allemaal tegelijk) beleefd vannacht? Zit er daar nu eentje hagelslag te snoepen op een ontbijtbord? Ze hebben een treintje gemaakt van alle schoenen!  Eentje leest een boek… met mijn bril op! En wat zit die daar ondeugend op de lamp boven tafel?’ Je zult er samen echt wel lol aan beleven om de grappigste verrassingen te bedenken.
 14. Geniet op een heldere avond samen van de sterrenhemel
 15. Schrijf elkaar een brief
 16. Organiseer een gezellige bijeenkomst voor de buurt, je familie of vriendengroep. Maak uitnodigingen, verzin een menu of maak er een Amerikaanse picknick van.
 17. Doe iets waar je als kind van genoot. Een luisterboek luisteren? Twister spelen? Verstoppertje ;-)?
 18. Interview elkaar. Vraag bijvoorbeeld om een verslag van de dag dat jullie elkaar ontmoetten, of hoe je relatie begon. Neem het op en bewaar het voor je kinderen.
 19. Maak plannen. Voor de vakantie, een verbouwing, een gezinsdagje. Brainstorm grappige ideeën, ook als je weet dat je ze toch niet gaat uitvoeren.
 20. Maak tijd vrij om samen te bidden voor jezelf, jullie gezin, maar ook al je familie en vrienden, het werk in Gods Koninkrijk, de vervolgde kerk, etc. Hier vind je een verzameling actuele gebedspunten, als je daar behoefte aan hebt.

 

Wat doen jullie als je tijd voor elkaar wil maken? Heb jij ook van die ervaringen zoals ik met mountainbiken?

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
11Tweet about this on Twitter
Twitter

4 comments

 1. Karin says:

  Houd deze samen-avonden juist als de kinderen klein zijn nog vast. Als ze ouder worden blijven ze langer op en ben je moe tegen de tijd dat zij er net in liggen.

 2. Ariëtte says:

  Wat goed dat jullie hier zo bewust mee bezig zijn. Ik word blij van blogs waarin mensen aangeven bewust te investeren in hun huwelijk. In mijn werk als juf zie ik regelmatig wat het met kinderen doet als er een stabiele thuisbasis is maar ook hoe groot de inpakt van huwelijksproblemen en scheidingen zijn. Zegen gewenst over jullie ‘samenavonden’!

 3. Annemarie Ridderhof says:

  Wat een leuke blog met leuke ideetjes! Wij houden ook altijd een avond vrij in de week, dat is echt belangrijk vinden we, anders loop je elkaar soms zomaar voorbij zonder dat je er erg in hebt. Laatst hebben wij op zo’n avond in de schuur samen wat spulletjes voor in huis in een ander kleurtje geverfd: met een kacheltje, wat lekkers en mooi muziekje erbij. Dat was ook echt een heel gezellige avond en ik was blij met m’n mooi geverfde spulletjes ;-)! Groetjes Annemarie

Geef een reactie