Tien kinderactiviteiten voor de 500e Hervormingsdag

Nu overal om ons heen weer spoken en heksen verschijnen bedenk ik me dat het bijna 31 oktober is. De dag dat we niet Halloween, maar Hervormingsdag vieren! Van vroeger herinner ik me vooral de vertellingen over Maarten Luther en het zingen van het Lutherlied. Maar zeker nu het 500 jaar geleden is dat Luther zijn stellingen aan de Wittenbergse slotkapel spijkerde, zijn er veel ideeën en activiteiten te vinden om met kinderen na te denken over de Reformatie. Te ingewikkeld voor jonge kinderen? Met deze activiteiten breng je het thema voor kinderen met verschillende leeftijden dichtbij. Want de Hervorming, die willen we niet vergeten, maar er héél zuinig op zijn.

31 oktober 1517 was niet zo’n bijzondere dag. Het was één jonge monnik die met een hamer aan het werk was bij de deur van de Slotkapel in Wittenberg. Een vel met 95 stellingen, voornamelijk gericht tegen de verkoop van de zaligheid (de aflaat) ten bate van de bouw van de Sint Pieter in Rome, dat wordt gezien als het startpunt van de Reformatie.  Wat volgde was wél bijzonder. Zonder te pretenderen dat de kerk waar wij deel van uit maken feilloos is, zijn we ontzettend dankbaar voor de verandering die plaatsvond na die 31e oktober 1517. Want ik heb mijn Bijbel, die ik kan lezen. We kunnen onze kinderen onderwijzen uit het Woord. In de kerk wordt naar ons hart gesproken. En we leven in de wetenschap dat we niet met onze daden, maar alleen uit genade, door het geloof in de Heere Jezus, zalig worden.

Hervormingsdag: een dag om te vieren

En ja, daarom is Hervormingsdag een dag om te vieren. Een dag om stil te staan bij de enorme voorrechten die we hebben. Een dag om onze kinderen te leren dat deze gebeurtenissen, 500 jaar geleden en daarna, hun leven diepgaand hebben veranderd. En dat we daar heel zuinig op willen zijn. Daarom is het goed om je af te vragen: ‘Wat betekent Hervormingsdag voor ons? Waarom willen we deze dag vieren? Wat willen we onze kinderen leren?’

Al denkend kwam ik op deze 10 activiteiten. Wij gaan ze niet allemaal doen. Wat nu niet gebeurt kan volgend jaar ook. En niet alles hoeft tegelijk. Een week lang dagelijks 5 minuten praten, zingen, knutselen of puzzelen over een thema heeft misschien wel meer effect dan een keer een uur. Als je een gezin hebt met kinderen in verschillende leeftijden is het fijn om meerdere activiteiten te hebben, voor elk kind iets dat aanspreekt.

Als je iets viert, maak het dan gerust gezellig. Dek de tafel extra mooi, bedenk een feestelijk toetje of bak samen een taart voor bij de koffie. Uit Luther’s uitgegeven Tafelgesprekken weten we dat hij graag met gasten at terwijl hij met hen praatte over Gods werk en de kerk. Dat kan dat een prima voorbeeld zijn.

Ideeën om met kinderen Hervormingsdag te vieren

 1. Luisteren: Lees een boek over het leven van Luther. We zijn bezig in ‘De ontdekking van Maarten Luther’. Een mooi boek met veel plaatjes dat heel geschikt is voor kinderen vanaf groep 3.
 2. Kijken: Als het boek nog te moeilijk is voor je kinderen of als je graag ook een korte samenvatting wil laten zien is dit filmpje beschikbaar. Je kunt de platen uit het boek ook nog op groot formaat downloaden zodat je er zelf bij kan vertellen. Ook mooi voor op het prikbord (of op school). Wij lezen dit als e-book, en dan zijn de plaatjes klein en zwart-wit. Deze platen op groot formaat erbij op het scherm van de laptop brengen het verhaal tot leven.
 3. Denken: Spreek met de kinderen over het belang van de Bijbel. Hiervoor kan je op deze site een mooi verhaal vinden wat je voor kan lezen of het bijbehorende filmpje laten zien. Op deze website vindt je ook een Bijbelrooster rond dit thema en ideeën voor verwerkingen.
 4. Begrijpen: Leg uit dat in de eeuwen die volgden nadat het laatste Bijbelboek geschreven werd het langzaam maar zeker steeds minder goed ging met de kerk. Mensen gingen steeds meer dingen bedenken en doen die niet in de Bijbel staan. Het werd zelfs de gewoonte dat in de kerken Latijn gesproken werd, een taal die de gewone mensen niet begrepen. Mensen konden daarom ook niet meer in de Bijbel lezen. Ze kwamen wel naar de kerk, maar ze begrepen er niets van.
 5. Toepassen: Gebruik bijvoorbeeld deze tekst, geschreven voor zondagscholen, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.
 6. Doen: Bedenk met elkaar welke stelling over God of de Bijbel volgens jullie het allerbelangrijkst is. Schrijf deze op een groot vel papier en laat de jongste kinderen deze met een ‘hamer’ (en plakband) op de deur ‘timmeren’. Je kunt ook proberen te schrijven met een veer, in inkt gedoopt. Luther vertaalde de hele Bijbel zonder computer, hij schreef alles met een ganzenveer!
 7. Verdiepen: Met tieners is het mooi om een Bijbelstudie te doen naar de 5 sola’s:
  1. “Sola Scriptura” (Alleen de Schrift: Ps, 119: 105, 2 Tim. 3:16-17)
  2. “Sola Gratia” (Alleen Genade: Ef. 1:7, Ef. 2:8-9)
  3. “Sola Fide” (Alleen Geloof: Rom 10: 4, 14, 17, Gal. 3:11)
  4. “Solus Christus” (Alleen Christus: 2 Kor. 5: 20-21, 1 Tim. 2:5)
  5. “Soli Deo Gloria” (God alleen de eer: 1 Petr. 4:11, 2 Kor. 10: 17, 18)
 8. Kleuren: Laat je kinderen tijdens het voorlezen en uitleggen kleuren. Voor oudere kinderen is er deze kleurplaat over de vijf sola’s. Voor jongere kinderen deze kleurplaat van Maarten Luther.
 9. Zingen: Natuurlijk het Lutherlied, of het lied ‘Uw Woord is een lamp voor mijn voet’ (naar Psalm 119).
 10. Puzzelen: een woordzoeker.

 

Ik wens je een leerzame, waardevolle Hervormingsdag!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

2 comments

Geef een reactie