Vier redenen waarom je geen adventkalender zou willen gebruiken

Buiten is het koud, nat en donker. Ik duik diep weg in mijn sjaal. Wáárom moet ik nu vlak voor etenstijd nog naar de winkel? Had ik nu niet eerder kunnen ontdekken dat de tomatenblokjes op waren? ‘Ooooooh, mam! Kerstlichtjes! Is het al bijna kerstfeest??’ Dochterlief bewondert de groendecoratie met verlichting die bij het winkelcentrum is opgehangen. ‘Nog 5 weken lieverd, dat duurt nog even!’ Haar schouders zakken een beetje in elkaar. ‘O… dat is zeker heel veel nachtjes, he?’ Ze laat zich van mijn bagagedrager glijden en kijkt me aan. ‘Nog meer dan 25! Maar weet je? De adventkalender gaat bijna beginnen. We gaan er dan elke dag over nadenken waarom de Heere Jezus geboren werd. We gaan uitzien naar het kerstfeest.’

Ik hoor ook wel eens bezwaren tegen een adventkalender. Bijvoorbeeld deze:

 1. ‘Ik ben helemaal niet creatief’, denk jij misschien. Dat hoeft ook niet. De adventkalender zelf kan je zo makkelijk maken als je zelf wil. Wat mij betreft koop je 25 witte enveloppen waar je de nummers 1 tot en met 25 op schrijft en stop je in elke envelop een briefje. Enveloppen in een schoenendoos of aan een touwtje en klaar ben je! Het gaat hier echt om de inhoud en niet om de vorm. Maar als je het leuk vindt om het een mooie vorm te geven: ook prima natuurlijk.
 2. ‘Ik ben niet zo’n knutselmoeder’. De creatieve opdrachtjes die in de handleiding staan zijn allemaal makkelijk te maken met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Er zitten ook een paar kleurplaten bij. Je hoeft jezelf echt niet als ‘knutselmoeder’ te zien om dit te kunnen doen. Maar als je er echt geen zin in hebt om met de kinderen te knutselen dan sla je de creatieve verwerkingen gewoon over.
 3. ‘Hoe moet ik daar tijd voor vinden?’ Wij lezen normaal gesproken ’s avonds aan tafel een Bijbelgedeelte dat aan de beurt is. In de adventperiode komen de Bijbelgedeelten van de kalender daarvoor in de plaats en dat kost dus geen extra tijd. Als je kinderen na het eten meteen naar bed moeten kan je er ook voor kiezen om de briefjes al bij het ontbijt open te maken en dan het Bijbelgedeelte te lezen. Dan kan je uit school misschien de bijbehorende activiteit doen. Maar ook hiervoor geldt: als je er geen tijd voor hebt dan kan je die altijd overslaan. Wij doen ook nooit alle opdrachtjes en activiteiten die gepland staan.
 4. ‘Ik vind het niet nodig om speciaal aandacht aan advent te besteden. De andere heilsfeiten zijn toch even belangrijk!’ Dat ben ik helemaal met je eens. Wij proberen in het gezin bewust stil te staan bij alle heilsfeiten. Dat je om je heen ziet dat kerstfeest meer nadruk krijgt dan andere christelijke feestdagen is echter geen goede reden om daarom niet met de kinderen stil te staan bij Advent. Toch?

Uitzien

Zien jouw kinderen ook altijd uit naar het kerstfeest? Al heel vroeg zien ze lampjes in de straten en in de winkels kerstmannen en decoratie. En dan niet te vergeten de kerstkaarten die geschreven en verstuurd worden. De eerste kwam deze week al binnen. Maar is dat het enige wat onze kinderen merken van de voorbereidingen op het kerstfeest? Is dat de enige manier waarop zij uitzien naar kerst?

Dit jaar heb ik zelf een adventkalender gemaakt. Ik maakte van papier een stadje met daaronder 25 papieren zakjes, waar briefjes in zitten. Op elk briefje staat een Bijbelgedeelte om te lezen, een versje om te zingen, een creatieve opdracht en / of een activiteit. Doe jij ook mee? Je kunt de handleiding en de opdrachtjes hiernaast downloaden.

LET OP: Advent begint officieel aaanstaande zondag. Deze adventkalender begint al op vrijdag, omdat ik het handig vindt om 25 opdrachtjes te hebben, met nummers die overeen komen met de dag van de maand. Hij begint daarom a.s. vrijdag, 1 december al!

De kalender wordt eind volgende week van de site gehaald, omdat er dan weer een andere download komt waarvan ik hoop dat je er iets aan hebt! Meer informatie volgt.

 

Gebruik jij een adventkalender?

 

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

10 comments

 1. Margriet says:

  Dag Elise,
  Heel hartelijk dank voor de mooie uitwerking van je adventkalender!
  Ik ben met de laatste dagen bezig, we hopen vanavond de eerste dag te openen.
  Hiervoor hebben we in ons gezin twee jaar het boekje ‘Wijzer op weg naar het Kerstfeest’, van Andrea Hartingsveldt gelezen.
  Heel fijn om nu op een andere manier met onze kinderen naar het Kerstfeest toe te leven. De kinderen kijken er al naar uit…:-)

  Hartelijke groet!

 2. Jessica says:

  Wij gebruiken al een paar jaar de Jesse tree, toen vertaald uit het Engels. Tegenwoordig gewoon te koop als boekje ‘de boom van isai’.
  De symbolen heb ik genaakt van krimpie dinkie die kunnen we dus elk jaar opnieuw gebruiken.
  De kinderen vinden het leuk om er mee bezig te zijn en gaan echt uitkijken naar hoogte punten. Elke zondag een extra kaars aan en dan mag er een zuurstok J uit de boom gepakt worden.
  Elke avond een symbool ophangen.

 3. Ariëtte says:

  De titel van je bericht maakte me nieuwsgierig 😉 Ik ben namelijk echt een voorstander van een adventkalender. Volgende week hoop ik met mijn klas weer aan de slag te gaan met een adventkalender over de namen van de Heere Jezus.
  Persoonlijk heb ik nog nooit gewerkt met een adventkalender. Dat hoop ik dit jaar te doen m.b.v. het boek van Ann Voskamp (dat Marjet hierboven ook noemde).
  Een gezegend advent gewenst voor jou en je gezin!

 4. Marjet says:

  Bedankt, Elize! Ik doe elk jaar een adventkalender met mijn klas, vinden ze fantastisch! Ik heb zelf geen kinderen, maar ik volg vaak een adventboek of dagboek. Op 1 december begint die van Ann Voskamp: Het grootste geschenk. Vorig jaar ook gelezen, heel mooi, nu wil ik ‘m nog een keer lezen en het dan met de bijbehorende Jesse Tree gaan doen.
  Veel zegen!

  Hartelijke groeten van Marjet!

 5. Maria says:

  Ha Elise,

  Klopt het dat er geen download bij gevoegd Is? Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar jouw versie..
  Want je heb gelijk. De geen tijd is geen argument om het niet te doen. Wat als God dan zegt: geen tijd..

     • Elke dag Nieuw says:

      Ik wil ze gerust even naar jou mailen, Nelleke! Maar voor ieder ander bij wie het niet lukt: je moet onder de afbeelding even je mailadres invullen. Dan krijg je ze in je mail. Technisch is het voor mij lastig om op een goede manier een directe download op de site te zetten.

Geef een reactie