Vijf voordelen van een menuplanning

5-voordelen-van-een-menuplanning

 

Wat huishouden betreft probeer ik vaak iets nieuws. Sommige routines blijven, veel verdwijnen na langere of kortere tijd weer. Al sinds 2013 maak ik wekelijks tijd om een overzichtje te maken van de maaltijden die ik de komende week wil maken. Waarom zou je die moeite doen? Ik geef je 4 redenen:

  1.  Minder last-minute stress. Wat eten we? Heb ik nog wel crème fraîche in huis? Met een menuplanning hoef ik maar een keer na te denken over het eten in plaats van elke dag. Op dinsdagochtend pak ik de menuplanning erbij en zie ik in een oogopslag wat ik die dag ga koken en welke ingrediënten ik daarvoor in huis heb. Eerder moest ik er vaak op de dag zelf nog over nadenken of ging ik in de winkel rond kijken wat ik zou gaan kopen. Kost veel meer tijd en het maakte me onrustig.
  2. Het maakt het boodschappen doen veel makkelijker. Op vrijdag of zaterdagochtend maak ik een menuplanning waarin ik 2 kolommen heb voor de ingrediënten: 1 voor alles wat ik al in huis heb en 1 voor alles wat nog gekocht moet worden. Die tweede kolom is, aangevuld met dagelijkse dingen als melk en yoghurt, meteen de boodschappenlijst. In de winkel hoef ik niet meer na te denken over ingrediënten die ik  bij gerechten nodig heb en ik sta de hele week niet voor verrassingen bij het koken.
  3. Het bespaart tijd. Omdat we op zaterdag alle boodschappen kunnen doen voor de maaltijden van de hele week, hoef ik verder nauwelijks meer in de supermarkt te zijn. Soms haal ik er nog eens melk bij, of heb ik bijvoorbeeld op donderdag champignons nodig. Omdat ik niet vaak meer naar de supermarkt ga scheelt dat veel tijd.
  4. Het bespaart geld. Omdat ik minder vaak in de supermarkt kom besparen we automatisch: je neemt naast je boodschappenlijstje ongemerkt vaak wat extra’s mee. Daarnaast probeer ik bij het maken van de menuplanning efficiënt gebruik te maken van de ingrediënten die ik nodig heb. Een stronk bleekselderij nodig voor de lasagne? Dan eten we die week ook een keer linzensoep of een salade met bleekselderij. Als ik mijn ingrediënten niet combineer kook ik vaak een dubbele hoeveelheid en vries die in. Dat scheelt een keer koken! Check om nog meer te besparen online de aanbiedingen bij de supermarkt(en) in je buurt als je je menuplanning maakt.
  5. Wat je eet past bij je plannen voor de week. Ik pak bij het plannen eerst de agenda erbij. Als we ’s avonds al vroeg weg moeten of als een van ons niet bij de maaltijd aanwezig is, zorg ik voor een snelle maaltijd. Als ik ’s middags weg moet en weinig tijd heb om te koken plan ik een gerecht in dat ik ’s morgens in de slowcooker kan doen (daarover later meer).

Zoals bij elke planning moet je er natuurlijk wel flexibel mee om kunnen gaan. Als mijn plannen veranderen of ik ben vergeten vlees uit de vriezer te halen kan ik met hetzelfde gemak op maandag de maaltijd van woensdag koken. Ik heb daar toch alles voor in huis.

Menuplanning-elkedagnieuw

 

Vertel eens: maak jij ook een menuplanning?

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie