Bijbeltijd: David spaart het leven van Saul

We lezen en leren deze weken me de kinderen over het leven van koning David en zijn zoon Salomo. Er is zoveel te leren uit deze geschiedenissen! Als rode draad door de geschiedenissen heen zien we de liefde en trouw van de Heere voor David en zijn volk Israël.
 bijbeltijd david spaart Sauls leven

De vorige posts van deze serie gemist?

Intro: serie over het leven van David
Week 1 David de schaapherder
Week 2 David en Goliath
Week 3 David vlucht voor Saul en David & Jonathan

 

Opnieuw luisteren we eerst naar een verhaal uit de kinderbijbel. In Bijbelse Vertellingen voor jonge kinderen (H. van Dam) staan twee verhalen over beide keren dat David Sauls leven spaarde.

De psalmen van deze week zijn dezelfde als vorige week. David maakte meerdere psalmen tijdens zijn vlucht voor Saul, waarin zijn ellende doorklinkt, maar ook zijn hoop en vertrouwen op God. Een paar mogelijke psalmen om deze week te zingen:

 • Psalm 18, 62 of 63 (voor wat oudere kinderen)
 • Psalm 116 (een bekende psalm voor als kinderen moeite hebben om elke week een nieuwe psalm te leren)
 • Psalm 57
 • Psalm 16
 • Psalm 23. Het is niet bekend wanneer David deze psalm gedicht heeft, maar het “dal der schaduw des doods” kan betrekking hebben op de periode waarin hij moest vluchten voor Saul.

Een passende tekst om uit het hoofd te leren deze week is is Jesaja 3: 22 Want de HEERE is onze Rechter, de HEERE is onze Wetgever, de HEERE is onze Koning. Hij zal ons behouden. Jes. 33:22. David kiest ervoor om Saul niet te doden, omdat hij de gezalfde van de Heere is. Hij vraagt in vele psalmen God om rechter te zijn, en zijn vijanden te straffen.

Het is voor kinderen heel leerzaam om een geschiedenis zelf na te vertellen. Vaak doen we dit door hen vragen te stellen over het verhaal. Soms geven we de kinderen (die nog niet kunnen lezen) de kinderbijbel en vragen we hen zelf “voor te lezen”. Dit keer hebben we werkje wat de kinderen kunnen gebruiken bij het zelf vertellen van deze geschiedenis. Ik heb dit werkje al een tijd geleden bewaard en kan de bron niet terug vinden. Mocht je het weten dan hoor ik het graag! Je vindt de templates onder downloads.

vertelwiel voorbeeld elkedagnieuw
Tijdens het knutselen praten we over:
 • David was op de vlucht en vreesde voor zijn leven. Kan je je voorstellen hoe akelig David zich moest voelen omdat hij steeds door koning Saul en zijn soldaten achterna gezeten werd? Hij moest steeds weer vluchten, werd elke keer weer verraden en had nergens rust.
 • David komt twee keer heel dicht bij Saul in de buurt en heeft de gelegenheid hem te doden. Hij doet het niet. Waarom niet?
 • David neemt beide keren wel iets mee van Saul. Waarom zou hij dat gedaan hebben denk je?
 • Hoe kwam het dat Saul niet merkte dat David zo dichtbij was?
 • Hoe reageert Saul?
 • Wat vertellen deze geschiedenissen ons over Saul? En wat over David? En wat over de Heere God?
 • Als iemand jou plaagt of dwars zit, hoe reageer je dan? Je mag best voor jezelf opkomen maar deze geschiedenis leert ons dat we de Heere mogen vragen om Rechter te zijn. Vindt je dat moeilijk?

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie