Dankweek: dankdag vieren in het gezin

dankweek-elkedagnieuw

Overmorgen is het dankdag. Hoe vieren jullie dat in je gezin? Wij vinden een dankdag in een heel jaar zo weinig. We zijn vaak zo weinig dankbaar en als er nu een gelegenheid is om bewust met dankbaarheid bezig te zijn, doen we dat graag een week lang, in plaats van een dag.

Vandaag, maandag,  zijn we begonnen met het thema “dankdag”. We hebben erover gepraat hoe we biddag hebben gevierd. En waarom de nu dankdag houden. Omdat alles goed gegroeid heeft buiten op het land… We hebben het mais gezien in de zomer. We hebben tomaten gegeten en aardappels en we konden brood bakken omdat het graan groeide. Omdat er geen een dag was dat God niet voor ons zorgde. We zingen psalmversjes over Gods goedheid en over danken en het lied “dank U voor deze nieuwe morgen”.

Ik weet dat er gezinnen zijn die op dankdag op een bepaalde manier vasten, maar dat doen wij niet. Dankdag is voor ons een feestdag. We maken daarom dinsdag samen iets lekkers voor bij de koffie op woensdag. Omdat we willen laten zien dat dankdag een feestdag is wilde ik graag een soort slinger maken. Hier vond ik kant en klare vlaggetjes die ik geprint heb. We gaan morgen met elkaar bedenken voor welke dingen we de Heere willen danken op dankdag. We schrijven die dingen op de slinger en versieren de slinger mooi. Het volgende lied (dat we al eerder leerden) past daar mooi bij.

Tel je zegeningen, tel ze een voor een
Tel ze allen en vergeet er geen
Tel ze allen, noem ze een voor een
En je ziet Gods liefde dan door alles heen.

 

Op school leerde Zarah vorig jaar het volgende dankdagversje (op de wijs van “Jezus is de goede herder”)

Elke dag zorgt God voor eten
Bij ons is er overvloed
Geef dat ik nooit zal vergeten
Dat ik God ook danken moet

 

Op woensdag is het dankdag. De kinderen hebben een vrije dag en we gaan naar de kerk. Daarna denken we erover na op welke manier we de Heere kunnen danken. Natuurlijk in gebed. Ook door te zingen. En door iets van onszelf te delen met anderen. Om dit praktisch te maken doen we dit jaar weer mee met een schoenendoosactie. Vorig jaar deden we dat via Edukans, omdat die een inleverpunt in onze woonplaats hebben. Dit jaar willen we een schoenendoos inleveren bij Actie4Kids van De Samaritaan. Mooi extraatje daarbij is dat de organisatie in elke schoenendoos een boekje met bijbelverhalen doet. Zo krijgt elk kind niet alleen noodzakelijke spulletjes zoals toiletartikelen en schoolspullen en wat mooi speelgoed, maar ook het evangelie. Een mooier cadeau kunnen we niet geven!

Vorig jaar merkten we al dat onze meiden het heel bijzonder vonden om een schoenendoos te maken voor een arm kind. We hopen tijdens het knutselen en vullen van de schoenendoos door te kunnen praten over rijkdom en armoede, dankbaarheid en delen. Op de sites van Edukans en Actie4Kids staan filmpjes van kinderen die de schoenendozen in ontvangst nemen. Het is echt prachtig om te zien hoe blij ze zijn en dat alleen dat al maakte op onze meiden veel indruk.

 

 

Donderdag en Vrijdag gaan we verder met het versieren en vullen van de schoenendozen en het schijven van de “Message in the shoebox”, een brief aan het kind dat de schoenendoos krijgt.

Zaterdag is de Open Doors dag in Utrecht. Zoals elk jaar willen we daar nu ook weer een halve dag naar toe gaan. Een extra mogelijkheid om met de kinderen te praten over dankbaarheid: wij mogen in vrijheid Bijbel lezen, bidden, naar de kerk gaan.

Deze week lezen we uit de Bijbel en de kinderbijbel over dankbaarheid. Wat opvalt is dat het dan vaak gaat over mensen die níet dankbaar zijn: het volk Israël in de woestijn klagend over het manna en de geschiedenis van de tien melaatsen bijvoorbeeld. Pijnlijk herkenbaar! Juist omdat we zelf zo vaak vergeten de Heere te danken voor alles wat Hij geeft, is een dank-week ook voor mezelf een hele leerzame week.

Een lofzang. Gij ganse aarde! juicht den HEERE. Dient den HEERE met blijdschap, komt voor Zijn aanschijn met vrolijk gezang. Weet, dat de HEERE is God; Hij heeft ons gemaakt (en niet wij), Zijn volk en de schapen Zijner weide. Gaat in tot Zijn poorten met lof, in Zijn voorhoven met lofgezang; looft Hem, prijst Zijn Naam. Want de HEERE is goed; Zijn goedertierenheid is in der eeuwigheid, en Zijn getrouwheid van geslacht tot geslacht. (Psalm 100)

 

Hoe deel jij dit bericht met je vrienden?Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

4 comments

  1. Julia says:

    Hoi Elise, Wat fijn dat de kinderen vrij zijn op dankdag! Heerlijk om er samen een mooie invulling aan te geven. Wat een goed idee met die schoenendozen! Ik ga daar ook eens naar kijken. Nog nooit zoiets gedaan met de meiden maar het spreekt me zeker aan! Delen van onze overvloed!

    • Elke dag Nieuw says:

      Ha Julia, dank voor je reactie. Ja, bijzonder om al vroeg met de kinderen te mogen delen van wat we hebben. En een schoenendoos is voor hen veel tastbaarder dan geld geven.

Geef een reactie